Energiaa ja biojalostusta lähipäivässä

Energiaa ja biojalostusta lähipäivässä

Maaliskuun lähipäivässä Kuopiossa vierailimme Kuopion Energialla. Meille esiteltiin mm. kuopiolaisen lämmön alkuperää sekä turvetuotantoon liittyviä asioita ja pääsimme kiertämään voimalaitoksessa. Lounastimme Kuopion Energian uudehkossa ravintolassa, missä saimme nauttia myös upeasta keväisestä järvinäköalasta.  

Lounaan jälkeen siirryimme yliopistolle, missä Ari Jääskeläinen Savonia-ammattikorkeakoululta piti Biotalous verkostotaloutena –kurssin luennon. Hän esitteli lyhyesti opiskelijoiden valitsemia ja koostamia case-organisaatioihin liittyviä verkostoja; tapaukset olivat erittäin monipuolinen kattaus biotaloudessa toimivia organisaatioita, mutta yhteistä kaikille oli verkoston merkittävä rooli toiminnassa ja kehittämisessä. Toiminta biotalousyhteiskunnassa vaikuttaa siis matkivan luonnon omia verkostomaisia toimintatapoja, aivan kuten viime kerralla uumoilimme. 

Luennon jälkeen siirryttiin keskustelemaan kehittämistehtävistä Biotalouden prosessit –opintojaksojen ryhmissä. Kehittämistehtävien osalta keskusteltiin toteutustilanteesta ja esimerkiksi Biojalostus-kurssilla käytiin kiertämässä laboratorioissa, joita opiskelijat voivat hyödyntää kehittämistehtäviä tehdessään. Kehittämistehtävät etenevät eri tahtia, mutta koska opiskelijoilla on jo laaja osaamistausta, se ei onneksi haittaa keskustelua. 

Päivän päätteeksi kävimme vielä hetken läpi yhteisiä asioita, minkä jälkeen kiersimme biojalostukseen liittyvissä laboratorioissa; kävimme katsomassa mm. Hidaspyrolyysilaitteistoa, mekaanista testausta ja erilaisia analyysilaitteita. 

Kirjoittanut: Laura Tomppo, projektikoordinaattori, Itä-Suomen yliopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto, logo.
Vipuvoimaa EU:lta -logo.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus -logo.
Opetus- ja kulttuuriministeriön logo.